Informatie BPM en BTW

Leeftijd en kilometerstand voor BPM en BTW

Bij aanschaf van een gebruikte auto in Duitsland hebben de leeftijd en kilometerstand gevolgen voor de BPM en BTW. De belastingdienst heeft hiervoor bepaalde regels voor opgesteld.

Minimale leeftijd en kilometerstand voor de BPM

Is de auto jonger dan 3 maanden of heeft deze minder gereden dan 3000 kilometer dan merkt de belastingdienst deze auto als nieuw aan bij de berekening van de rest-BPM. U betaald dan het volledige BPM bedrag. Het financiële voordeel bij importeren van een auto is juist de afschrijving op de BPM. Zorg dus dat uw nieuwe droomauto aan deze criteria voldoet.

Minimale leeftijd en kilometerstand voor de BTW

Over auto’s die jonger zijn dan 6 maanden of die minder hebben gereden dan 6000 kilometer dient bij invoer in Nederland BTW van 21% te worden afgedragen. In dit geval beschouwt de belastingdienst deze auto ook als nieuw.
Voor de zakelijke rijder is dit geen probleem aangezien de auto netto (exclusief BTW) gekocht kan worden in het buiteland mits het een BTW-auto betreft. U heeft hiervoor als ondernemer een geldig BTW-nummer voor nodig. Dit is nooit het geval als de auto particulier wordt aangeboden.
Mocht u als particulier een auto kopen die aan deze criteria voldoet dan ontstaat er dubbelheffing van de BTW. U kunt namelijk als particulier in het buitenland niet netto (exclusief BTW) een auto kopen. Om deze dubbelheffing te voorkomen kunnen wij de auto voor uw aanschaffen in het buitenland. U betaalt dan alleen de 21% BTW in Nederland.

Neem contact met ons op

"*" indicates required fields

Naam*